Grøt
Bærekraftig Matglede













grøtglede
Gjennom "Bærekraftig Matglede" setter vi gjerne fokus på grøt som en viktig del av frokosten. Ikke bare fordi grøten gir mye god ernæring for pengene, men også fordi dette er et lite bidrag til å redusere verdens Co2-utslipp.
"Det finnes lite man ikke kan bruke grøt til - bare man er oppfinnsom nok"
- Ann Kristin Wang
For å hjelpe oss på på vei, har vi fått med oss grøtens Julia Child, Ann Kristin Wang. Med hjelp fra henne håper vi å få inspirasjon og kunnskap om alt fra korn- og frøtyper, bløtlegging, koketider, toppinger etc..
Jeg vil også anbefale hennes bok som heter: "GRØT -på ville veier" som er gitt ut på Cappelen.

Hvem er jeg og hva er grøt?


Kaldgrøt
Den største overraskelsen vi fikk da vi hadde minisamling, var hvor godt kaldgrøt smaker. Uten koking og med et knivskodd tålmodighet, kan du lage den deiligste grøt. Veldig fin å sette ute i kjøl. Er noen litt "fysne" på noe godt, har vi et rimelig og sunt alternativ.
Bland sammen hakket havre, sitronsaft, skall og vann.
Sett i kjøleskapet over natten.
Til frokost, bland inn yoghurt. Dryss på med kokos.
1 liter hakket havre. Kan bruke havregryn.
1 liter vann.
5 sitroner, revet skall og saft.
Ett spann naturell, eller vaniljeyoghurt.
Revet kokos.

Husk!
Korn som ikke er malt eller knust, må kokes litt for å kunne tygges
Byggryns-grøt
kald
Byggryn legges i bløt over natten med litt sitronsaft. Bland i Yoghurt naturelle.
Topping: Hasselnøtter, mørk sirup, Blåmuggost, Timian
fremsyn-tallerken
For å friste gjesten til å velge grøt, sett frem en grøtskål ferdig pyntet.

for flere oppskrifter skroll deg ned,
eller trykk her:

korn
Kornslag som inngår i grøt og velling, varierer. Bygg, havre, hvete og ris er mest brukt i de norske grøttradisjonene. Kornet i grøten kan være i form av mel eller gryn. Grøt er et begrep som også brukes om retter som ikke nødvendigvis er basert på korn, for eksempel grøt av bær og frukt.
Visste du at dagens potetstappe er en videreføring av 1800-tallets potetgrøt, som ofte ble spist til kveldsmat.
Ann-Kristin om korn.
Enkorn, emmer og spelt er type urkorn som er blitt populært den siste tiden. Dagens kornsorter er avlet frem for å gi best mulig mel til brødproduksjon. Urkorn har kornets opprinnelige egenskaper, som høyere protein-innhold, og lavere karbohydrater. Den regnes også for å ha mer smak og mer vitaminer.
KORNORDBOK
Bløtlegging av korn
Hvordan utnytte kornet maksimalt.
Alle typer korn bør bløtlegges før bruk. Det vil si alle typer som mel, gryn, flak osv. Frø, nøtter og belgfrukter bør også bløtlegges. Vi bløtlegger for å øke tilgjengeligheten av mineraler som jern, sink og magnesium, og redusere flatulens.

Nedbryting i magen
Kornsorter som havre, hirse, mais og ris, har dårlig nedbrytningsevne i fordøyelsen. (Fytase). Ved å blande inn andre sorter med mye fytase, som: rug, spelt, hvete, bygg, bokhvete, får du en grøt som er enklere å fordøye. Du trenger faktisk ikke mer enn 10%.

Knivkuttet havre
Knivkuttet, eller steel cut havre, er hele havrekorn som er kuttet. Dette gjør at når du koker grøt eller lager andre måltider med knivkuttet havre, så får du en tekstur med mer tyggemotstand enn de andre variantene.

Store havregryn
Store havregryn er valsede havrekorn. Denne prosessen gir store gryn og gryn som krever noen minutter mer enn den mest brukte varianten; lettkokte havregryn.

Lettkokte havregryn
Disse havregrynene er faktisk ikke kokte, så navnet tilsier bare at de er enklere å koke. På bare fem minutter kan du koke lettkokte havregryn til havregrøt.
Lettkokte havregryn er valset på samme måte som de store havregrynene, og så er grynene kuttet i mindre biter.


KALDGRØT MED BLÅBÆR
1/3 Havregryn
1/3 Vann
1/3 Kokosmelk
Malt Ingefær og kardemomme
Havregryn trekker i vann og kokosmelk over natten.
Bånnfyll:
80% Blåbær, 15% Akasie-honning, 5% Chiafrø. Solsikkefrø på toppen
væske
Vi har nå lært at korn skal ligge bløtt over natten; en del korn, og en del vann. -Og når vi sier vann, så mener vi vann. Rent norsk springvann. Dette for at kornet skal produsere enzymer som er viktige for kroppen. Bruker du melk hindrer du dette, samt opptak av jern. Dessuten brenner ikke grøten seg så lett når den kokes.
Grøten spiser væske hele tiden. Dess lengere den står, jo mer væske suger den til seg. Da må du pøse på med mer, enten det er melk, vann eller juice.
Vi bruker som oftest melk når vi koker grøt. Prøv allikevel alternative væsker. I tillegg til kumelk kan vi bruke: havremelk, mandelmelk, soyamelk, rismelk eller kokosdrikk. Du kan til og med prøve juice, for å få en friskere smak.

Hvorfor vann er viktigst i grøt.
To gode tips til bra grøt.
toppings
Grøten er ganske så kjedelig om vi bare skulle ha spist den som den er. Vi trenger noe ekstra, noe som knaser litt, gir grøten en ekstra dimensjon.
Det mest vanlige er å bruke ulike typer frø og nøtter, men du kan også bruke andre ting som knust kjeks, raspet kokos, hakket gelé, pisket krem etc.
Nøtter og frø får en bedre smak om du steker det i en tørr panne. Husk at det brenner seg lett.
Hvorfor ikke lage sin egen Granola. Her kan du blande overnevnte ingredienser, tilsette litt søtningsmidler og fett (Olje, Margarin, kokosfett etc.) og la det bakes gyllent i ovnen.

GRANOLA
Stekes i 20 minutter
160 grader. Rør halveis
1 pakke havregryn
1 pakke linfrø
1 pakke solsikefrø
1 pakke nøtter
1 pakke gresskarkjerner
Som du sikkert har forstått tar du det du har, og det som er godt.
Tilsett søtning i form av sukker eller honning
Fruktgrøt

Mange bruker tyttebær på grøten, de vi har sett i mange avdelinger, er at det er populært med fruktkompott på grøten. Dette gjelder spesielt steder med østeuropeiske gjester. Dette har etter hvert falt i smak hos andre gjester også.
4525887
Kirsebærkompott 8,5kg lerum (8.5 kg)
Kr 295,07 pr spann. Kr 34,71 pr. kg.
krydder
Vær rundhåndet med kryderet.
I tillegg til at vi kan være tøffere i bruk av krydder i grøten, er det viktig med et god utvalg utenom. Bland krydderne du ønsker sammen med sukker, så blir det ikke så vanskelig for gjesten å forsyne seg.
mandler
Lag brente mandler
Det er viktig å ha et godt utvalg av "crunchy" toppings og strø til grøten. Hva med å lage brente mandler uten sukker? Bak dem gylne i ovnen, og hakk dem grovt etterpå. Serveres alene, eller i din egen favorittblanding.

bruk friske Urter
Få ting er så appetittvekkende som duften av friske urter. Krydderurter gir grøten rett og slett et løft. Til grøt kan du bruke både persille, basilikum, sitronmelisse og mynte. Det er heller ikke i veien for å eksperimentere med koriander, timian, dill og rosmarin.


Havre-
gryn
Havre-
gryn
Kokosmelk
Kokosmelk
Vann
Topping: Fruktpuré eller smoothie
Søtning
Alle trenger en eller annen form for søtning når de spiser grøt. Dette kan gjøres ved at du tilsetter sukker i grøten under koking, eller at du tilfører den i Granolaen. Gjesten bør i størst mulig grad få justere dette selv.
Det mest vanlige vi tilbyr våre gjester er strøsukker og tørket frukt som; rosiner, svisker og aprikos.
I dette heftet ønsker vi imidlertid å fokusere på flytende søtningsmidler. Ikke noe galt med det vi bruker i dag, det skal vi fortsette med, men det hadde vært gøy å tilføre noe mer, overraske gjesten.
Karius og Baktus har vært med å ødelegge sirupens rykte, med god grunn. Vi ønsker allikevel å ta den frem i lyset. Brukt på riktig måte, tror vi den kan forbedre grøten vi lager.











SIRUP
Slik gjør du den brukervennlig
50/50 Sirup og vann. Kok opp vann, tilsett sirup.
INGEFÆRSIRUP
1 dl ingefær, fersk og grovt revet
1 dl honning
5 dl vann
Ha ingefær og vann i en kjele og kok opp. La det putre i 1–1 ½ time, til blandingen reduseres til under halvparten. Sil av over i en bolle. Avkjøl en smule og bland inn honning. Denne honningen holder seg lenge i kjøleskapet.

BRUK SPRUTEFLASKE
Lag ditt eget Søtningsmiddel.
Coulis
(utt: ku'li)
Ta 4 deler frosne bær, sammen med 1 del melis. Kjør dette glatt i en foodprosessor. Smak til med presset sitron.

Din egen magiske sirup
Sirup

Vann


50/50

bær & Frukt
Ferske bær kan være dyrt utenom sesong, og frukt kan lett bli brunt. Jeg vil allikevel bruke sunn fornuft, og bruke det når det passer. Allikevel er det et stort utvalg tørkede og frosne alternativer som kan brukes.
481804 Eplebåter 2,5kg norrek (2.5 kg)
437566 Skogsbærblanding 2,5kg norrek (2.5 kg)
734087 Jordbær 2,5kg norrek (2.5 kg)
4525887 Kirsebærkompott 8,5kg lerum (8.5 kg)
3194735 Aprikoser tørkede 200g eldorado (0.2 kg)
604202 Rosiner gule 15x500gr kasse
3196466 Kokosmasse 250g eldorado (0.25 kg)
Hvordan oppgradere havregrøten.
Grøtoppskrifter

Kaldgrøt "Exotic"
For å få en variasjon og en fristende farge, så tar du og blander inn i litt blåbær. Dersom du ikke har dette ferskt, bruker du bare noen frosne, som du tiner samtidig som du bløtlegger grynene. Bland gjerne inn mandelmelk eller kokosdrikke. Strø over litt granola.

Grøt kan også være en sunn dessert, som smaker godt.
1/3 Havregryn
1/3 Vann
1/3 Kokosmelk
Ligger over natten. Smakes til med kakaopulver (Regia-kakao)
Topping: Banan, Kokos, Peanøttsmør (crunchy), evt. Lønnesirup.

KALD SETERGRØT
1/3 Havregryn med helkorn og byggryn. 1/3 Seterømme 1/3 Yoghurt naturell.
Topping: Rørte tyttebær, Brunost, Mandler, Mørk sirup

Smaks-prøver
For en gjest som ennå ikke har hatt en positiv opplevelse med grøt, trenger en smaksprøve. Sett frem noen dressing-beger med grøt, ferdig pyntet.


Kaldgrøt
Den største overraskelsen vi fikk da vi hadde minisamling, var hvor godt kaldgrøt smaker. Uten koking og med et knivskodd tålmodighet, kan du lage den deiligste grøt. Veldig fin å sette ute i kjøl. Er noen litt "fysne" på noe godt, har vi et rimelig og sunt alternativ.
Bland sammen hakket havre, sitronsaft, skall og vann.
Sett i kjøleskapet over natten.
Til frokost, bland inn yoghurt. Dryss på med kokos.
1 liter hakket havre. Kan bruke havregryn.
1 liter vann.
5 sitroner, revet skall og saft.
Ett spann naturell, eller vaniljeyoghurt.
Revet kokos.
Overnattengrøt.
Bruk overnattengrøt som base til desserter..
En til variant av overnattengrøt.
