salat....

.........er en kald eller lun matrett som inneholder en blanding oppskårne eller strimlete ingredienser. Ingrediensene er ofte rå, og kan omfatte bladgrønnsaker som salat, spinat eller lignende vekster, ulike grønnsaker, frukt, nøtter, kjøtt og sjømat. Videre kan salaten smaksettes med salt, krydder, urter, olje eller ulike typer saus eller dressing. En salatrett kan spises til alle måltider (frokost, lunsj, middag og kveldsmat), og enten være et hovedmåltid i seg selv eller tilbehør til en rett.

Wikipedia

en verden

av salater

Det er en scene i TV-serien The Simpsons hvor yngstedatteren Lisa forteller at hun har blitt vegetarianer, hvorpå familien ender opp med å løpe etter henne mens de synger ertende: «You don’t make friends with salad! You don’t make friends with salad!»


Fordommene mot salat og grønn mat er der fortsatt, selv om de blir mer og mer umoderne og harry. For poenget med salat og annen grønnsaksmat, er at det ikke er kjedelig, ikke er det som er ved siden av – men i stedet en hel verden av seg selv.

Hva er salat? Det virker som et tullespørsmål. Men svaret er kanskje litt annerledes enn det som er manges første assosiasjon. Ja, salatblader, skiver med løk, tomat og agurk druknet i thousand islanddressing er kanskje teknisk sett salat. Men det er bare en bitteliten del, en kjedelig avkrok i salatens store rike.

Refined Moodboard Sticky Tape Texture
Rectangle Ripped Paper Style Frame
Paper Ripped Frame
Paper Ripped Frame
Square Ripped Paper Style Frame

Jan Taarneby, som er redaktøren for dette heftet, har laget flere kart over salatens (og dressingens) verden, som viser hvor mange retninger man kan ta (se side 9 og 14). Og dyktige 4Service-kokker fra Kantine og Camps, sammen med kjøkkensjef Hanne Rutgerson fra Kastellet og Calle Lillemägi fra Engrosfrukt bidrar med et utall av konkrete eksempler på hvordan man kan og bør variere tilbudet på salatsiden. Da er det lett å få venner med salat, og ikke minst mange lykkelige gjester.

Andreas Viestad

Bærekraftansvarlig

Konsistens

Hvorfor er salatens tekstur og konsistens så viktig?


Du kan se for deg at du har en munnfull med salat. Hva føler du? Er den glatt? Gir den deg motstand? Er det flere ulike komponenter? Blir du utfordret, eller er den kjedelig.

SPRØHET

Bær

Avocado

Tomat

Ris, Korn & Pasta

Bønner & Linser

Protractor Icon

Krutonger

Frø & Nøtter

Issalat

Granateple

Nøtter

Kinakål

Reddik

Kål

Hjernen vår er lært opp i hva som er en god konsistens. Dersom salaten skal være mettende må det være noe crunchy, noe å tygge i. For å glede oss ønsker vi en glatt konsistens.


Fra naturens side, så vil vi helst gjenkjenne hva vi putter i munnen. Derfor blir vi mest tilfredsstilt om vi kan skille mellom de ulike ingrediensene.

Letuce Heads in Wooden Baskets after Manual Harvest on Organic Letuce Farm. Agriculture and Ecological Farming Concept.

FYLDE

Lett

Vann

Sitron

Vineddik

Eddik

Appelsin

Temperature Icon

Balsamico

Ansjos

Miso

Sukker/Honning

Sennep

Ketchup

Olje

Blåmuggost

Egg

Parmesan

Fløte

Majones

Tung

Rømme

SALATENS AKSER

Lett

Sketchy Arrows Chalk Marker Style
Painted Dot

RASPET GULROT

m/ Vinagrett med sukker/honning

Painted Dot

URTESALAT

m/ OLIVENOLJE SITRON

Painted Dot
Painted Dot

BLADSALAT

M/ EDDIK OG OLJE

BAKTE RØDBETER

m/ SITRONVINAGRETTE

BØNNESALAT

M/ RØDVINSEDDIK, OLJE OG

SPISSKUMMIN

Painted Dot
Painted Dot
Painted Dot

HAKKA KÅL OG GULROTSALAT

m/ pARMESAN

VINAGRETTE

Painted Dot
Chalk Textured Arrow
Chalk Textured Arrow

ROMANOSALAT

m/ SITRON

ANSJOS-VINAGRETTE

Painted Dot

RUCCOLASALAT

M/ PARMASANVINAGRETTE

HARDKOKT EGG

M/ SITRON, ANSJOS-

VINAGRETTE

Porøs

Painted Dot

Myk

TOMATSALAT

M/ TOMATVINAGRETTE

PANZELLA

m/ TOMAT VINAGRETTE

Sketchy Arrows Chalk Marker Style
Painted Dot
Sketchy Arrows Chalk Marker Style
Painted Dot
Sketchy Arrows Chalk Marker Style

DAMPEDE BØNNER

(HARICOT-VERTE)

M/SENNEPVINAGRETTE

Painted Dot

BLADSALAT

M/ MISO-SENNEPS-

VINAGRETTE

Painted Dot
Painted Dot
Painted Dot

FERMETERT KÅL

M/SITRON-VINAGRETTE

PASTASALAT

M/ URTE-SITRON

VINAGRETTE

Chalk Textured Arrow

HAKKA KÅL OG GULROT

M/MISO-SENNEPVINAGRETTE

Painted Dot

SPINATSALAT

M/ SESAM-SOYA

VINAGRETTE

Painted Dot

ROMANOSALAT

M/KREMET URTEDRESSING

Painted Dot
Painted Dot

TOMATSALAT

M/KREMET URTEDRESSING

BAKTE GRØNSAKER MED

M/EMULGERT VINAGRETTE

Painted Dot

ISSALAT M/BACON

BLÅMUGGOSTDRESSING

NOODLESALAT

M/KREMET URTEDRESSING

Painted Dot

RØDBETER OG AGURKSALAT

M/MAJONESDRESSING

Painted Dot

Kremete

Kilde: Salt, Fat, Acid, Heat/ Samin Nosrat

Smak

Vi i 4Service vil redusere kjøtt-forbruket. Har du hørt om "umami"? Kjøtt har mye "umami". Ved å være bevisst på at vi tilfører denne smaken til våre grønnsaks-retter, er det langt lettere å styre gjestene våre over til sunnere alternativer.


De grunnleggende smakene er delt opp i fem ulike kategorier: søtt, surt, bittert, salt og umami.

Abstract shapes

SMAK

Bittert

Minimal Lined Cube

Ansjos

Ketchup

Miso

En god vinaigrette

Surt

Appelsin

Sitron

Sukker

Bladsalat

Kakao

Honning

Salt

Umami

Søtt

MSG

Glutamatinnhold

i vanlige ingredienser

mg/100g

Ingredienser

Kombu (dashi)

22.000

Parmigiano-Reggiano

12.000

2.800

Sardiner/Ansjos

Tomater

1.400

Tomatjuice

2.600

1.220

Svin

1.070

Okse

760

Kylling

670

Sopp

Soyabønner

660

330

Gulrot

Soya Sauce, Oyster Sauce,

Arrow Icon
Abstract shapes

Ansjos, Fiskesaus,

Parmigiano-Reggiano, Dashi (pulver), Worcestershire

sauce

Abstract shapes

Maltekstrakt ,

Marmite (engelsk).

Arrow Icon

Los Angeles; USA

Cobb Salat

Earth Continuous Line Art
Bærekraftig matglede

Russisk & Italiensk salat

Norge

Pizzasallad

Vinegret

Stockholm, Sverige

Russland

Kartoffelsalat

Baden-Württemberg, Tyskland

Nicoise Salat

Surowka

Yusheng

Nice, Frankrike

Olivier Salat

Polen

Kina

Caprese Salat

Sunomono

Ukraine

Coleslaw

Capri, Italia

Sangchu Geotjeori

Gresk Salat

New Yourk, USA

Korea

Hellas

Kikertsalat

Waldorf

Tabbouleh

Som Tam

Marokko

New Yourk, USA

Libanon

Thailand

Kachumber

Azifa

Cæsar Salat

India

Etiopia

Tijuana; Mexico

Fiambre

Abacha and Ugba

Guatemala City; Guatemala

Gado-Gado

Nigeria

Salpicão

Ensalada Criolla

Kachumbari

Jakarta, Indonesia

Brasil

Aussie Rice Salad

Kenya

Argentina

Karedok

Quinoa Salat

Australia

Senegal

Vest Java, Indonesia

Peru

Chile

Ensalada Chile

Sør-Afrika

Banansalat

Salatatlas

Japan

Hawaii; USA

Makaroni Salat

Korn og belgvekster

Salater av bønner, linser, og Korn

bean products - chick peas, beans, mung, lentils

KOKETIDER:

Kidneybønner: 30 minutter

Hvite og brune bønner: 45-60 minutter

Kikerter: 45-1 time og 45 minutter

Linser: 10 minutter

Legges i bløt dagen før.


Tahini er sesamfrø malt opp til en "paste". Thanipaste får du på ASKO 2743383.

Healthy Homemade Creamy Hummus

KOKETIDER:

Byggryn: 25-30 minutter.

Bulgur: Koke 10 min. trekke 5 min.

Quinoa: Koke 10 min. trekke 10 min.

Couscous: Hell over kokende vann, la det trekke.

Munkebønner/ Mungbeans: Koke 30 min


Healthy Grain Salad

Sylta Fennikel

tips #1


Samme oppskrift kan brukes for å sylte andre grønnsaker. Et eksempel er klassikeren, rødløk.

tips #2


Ta aldri fingrene i laken når du tar fennikel ut av glasset. Med denne regelen vil du øke levetiden på all syltet mat betraktelig.

Potetsalater

lune og kalde, salte og sure

Salat av Rotgrønnsaker...

Salad Dressing

Dressinger

Hvordan lager vi en god dressing

En Emulsjon er en blanding av to væsker som ikke er fullstendig løselige med hverandre. Den ene væsken er fordelt som dråper i den andre væsken.


En emulgator reduserer energien som kreves for å lage en emulsjon. For oss kan en emulgator være: eggeplomme, sennep og honning.


Abstract shapes

Ta peanøtter sammen med evt andre nøtter. Bak de gjerne i en ovn. Ha det over i en blender. Tilsett kokosmelk, koriander, chili, soyasaus (pass på saltmengden), østerssaus og fersk ingefær. Kjør den til passende flytende konsistens. Smak til med sitrus og salt.

green salad dressing with avocado, lime and cilantro in a glass jar
Homemade Salad Dressing

Eddikdressinger

Apple vinegar

Sitrusdressinger

Tomatvinagrette

Sennepsvinagrette

Yoghurtdressing

Masterclass:

Redaksjon:

Andreas Viestad

Jan G. Taarneby

Bærekraftansvarlig, Journalist, Forfatter og Restauratør,

Redaktør, Kokk, Skribent, Fotograf, Layout og Formidler av Bærekraftig Matglede.

Trine Roberts Bjørnbak

Edith Østvik

Fagansvarlig, Organisator.

Korrektur, Sensur, Markedsansvarlig

Rowan Singsaas-Brown

Matfaglig leder.

Tusen takk til Engros Frukt og kjøkkensjef Hanne Rutgerson fra Kastellet, og Calle Lillemägifor for hjelp til gjennomføring av kurset.

Push Button Illustration

HJEM

Pointer Click Glyph Icon

Bærekraftig matglede