
salat....
.........er en kald eller lun matrett som inneholder en blanding oppskårne eller strimlete ingredienser. Ingrediensene er ofte rå, og kan omfatte bladgrønnsaker som salat, spinat eller lignende vekster, ulike grønnsaker, frukt, nøtter, kjøtt og sjømat. Videre kan salaten smaksettes med salt, krydder, urter, olje eller ulike typer saus eller dressing. En salatrett kan spises til alle måltider (frokost, lunsj, middag og kveldsmat), og enten være et hovedmåltid i seg selv eller tilbehør til en rett.
Wikipedia

en verden
av salater
Det er en scene i TV-serien The Simpsons hvor yngstedatteren Lisa forteller at hun har blitt vegetarianer, hvorpå familien ender opp med å løpe etter henne mens de synger ertende: «You don’t make friends with salad! You don’t make friends with salad!»
Fordommene mot salat og grønn mat er der fortsatt, selv om de blir mer og mer umoderne og harry. For poenget med salat og annen grønnsaksmat, er at det ikke er kjedelig, ikke er det som er ved siden av – men i stedet en hel verden av seg selv.
Hva er salat? Det virker som et tullespørsmål. Men svaret er kanskje litt annerledes enn det som er manges første assosiasjon. Ja, salatblader, skiver med løk, tomat og agurk druknet i thousand islanddressing er kanskje teknisk sett salat. Men det er bare en bitteliten del, en kjedelig avkrok i salatens store rike.

Jan Taarneby, som er redaktøren for dette heftet, har laget flere kart over salatens (og dressingens) verden, som viser hvor mange retninger man kan ta (se side 9 og 14). Og dyktige 4Service-kokker fra Kantine og Camps, sammen med kjøkkensjef Hanne Rutgerson fra Kastellet og Calle Lillemägi fra Engrosfrukt bidrar med et utall av konkrete eksempler på hvordan man kan og bør variere tilbudet på salatsiden. Da er det lett å få venner med salat, og ikke minst mange lykkelige gjester.
Andreas Viestad
Bærekraftansvarlig
Konsistens
Hvorfor er salatens tekstur og konsistens så viktig?
Du kan se for deg at du har en munnfull med salat. Hva føler du? Er den glatt? Gir den deg motstand? Er det flere ulike komponenter? Blir du utfordret, eller er den kjedelig.
SPRØHET
Bær
Avocado
Tomat
Ris, Korn & Pasta
Bønner & Linser
Krutonger
Frø & Nøtter
Issalat
Granateple
Nøtter
Kinakål
Reddik
Kål
Hjernen vår er lært opp i hva som er en god konsistens. Dersom salaten skal være mettende må det være noe crunchy, noe å tygge i. For å glede oss ønsker vi en glatt konsistens.
Fra naturens side, så vil vi helst gjenkjenne hva vi putter i munnen. Derfor blir vi mest tilfredsstilt om vi kan skille mellom de ulike ingrediensene.

FYLDE
Lett
Vann
Sitron
Vineddik
Eddik
Appelsin
Balsamico
Ansjos
Miso
Sukker/Honning
Sennep
Ketchup
Olje
Blåmuggost
Egg
Parmesan
Fløte
Majones
Tung
Rømme


SALATENS AKSER
Lett
RASPET GULROT
m/ Vinagrett med sukker/honning
URTESALAT
m/ OLIVENOLJE SITRON
BLADSALAT
M/ EDDIK OG OLJE
BAKTE RØDBETER
m/ SITRONVINAGRETTE
BØNNESALAT
M/ RØDVINSEDDIK, OLJE OG
SPISSKUMMIN
HAKKA KÅL OG GULROTSALAT
m/ pARMESAN
VINAGRETTE
ROMANOSALAT
m/ SITRON
ANSJOS-VINAGRETTE
RUCCOLASALAT
M/ PARMASANVINAGRETTE
HARDKOKT EGG
M/ SITRON, ANSJOS-
VINAGRETTE
Porøs
Myk
TOMATSALAT
M/ TOMATVINAGRETTE
PANZELLA
m/ TOMAT VINAGRETTE
DAMPEDE BØNNER
(HARICOT-VERTE)
M/SENNEPVINAGRETTE
BLADSALAT
M/ MISO-SENNEPS-
VINAGRETTE
FERMETERT KÅL
M/SITRON-VINAGRETTE
PASTASALAT
M/ URTE-SITRON
VINAGRETTE
HAKKA KÅL OG GULROT
M/MISO-SENNEPVINAGRETTE
SPINATSALAT
M/ SESAM-SOYA
VINAGRETTE
ROMANOSALAT
M/KREMET URTEDRESSING
TOMATSALAT
M/KREMET URTEDRESSING
BAKTE GRØNSAKER MED
M/EMULGERT VINAGRETTE
ISSALAT M/BACON
BLÅMUGGOSTDRESSING
NOODLESALAT
M/KREMET URTEDRESSING
RØDBETER OG AGURKSALAT
M/MAJONESDRESSING
Kremete
Kilde: Salt, Fat, Acid, Heat/ Samin Nosrat

Smak
Vi i 4Service vil redusere kjøtt-forbruket. Har du hørt om "umami"? Kjøtt har mye "umami". Ved å være bevisst på at vi tilfører denne smaken til våre grønnsaks-retter, er det langt lettere å styre gjestene våre over til sunnere alternativer.
De grunnleggende smakene er delt opp i fem ulike kategorier: søtt, surt, bittert, salt og umami.

SMAK
Bittert
Ansjos
Ketchup
Miso
En god vinaigrette
Surt
Appelsin
Sitron
Sukker
Bladsalat
Kakao
Honning
Salt
Umami
Søtt
MSG


Glutamatinnhold
i vanlige ingredienser
mg/100g
Ingredienser
Kombu (dashi)
22.000
Parmigiano-Reggiano
12.000
2.800
Sardiner/Ansjos
Tomater
1.400
Tomatjuice
2.600
1.220
Svin
1.070
Okse
760
Kylling
670
Sopp
Soyabønner
660
330
Gulrot
Soya Sauce, Oyster Sauce,
Ansjos, Fiskesaus,
Parmigiano-Reggiano, Dashi (pulver), Worcestershire
sauce
Maltekstrakt ,
Marmite (engelsk).

Los Angeles; USA
Cobb Salat

Russisk & Italiensk salat
Norge
Pizzasallad
Vinegret
Stockholm, Sverige
Russland
Kartoffelsalat
Baden-Württemberg, Tyskland
Nicoise Salat
Surowka
Yusheng
Nice, Frankrike
Olivier Salat
Polen
Kina
Caprese Salat
Sunomono
Ukraine
Coleslaw
Capri, Italia
Sangchu Geotjeori
Gresk Salat
New Yourk, USA
Korea
Hellas
Kikertsalat
Waldorf
Tabbouleh
Som Tam
Marokko
New Yourk, USA
Libanon
Thailand
Kachumber
Azifa
Cæsar Salat
India
Etiopia
Tijuana; Mexico
Fiambre
Abacha and Ugba
Guatemala City; Guatemala
Gado-Gado
Nigeria
Salpicão
Ensalada Criolla
Kachumbari
Jakarta, Indonesia
Brasil
Aussie Rice Salad
Kenya
Argentina
Karedok
Quinoa Salat
Australia
Senegal
Vest Java, Indonesia
Peru
Chile
Ensalada Chile
Sør-Afrika
Banansalat

Japan
Hawaii; USA
Makaroni Salat


Utseende
Visste du at du allerede har "smakt" på maten før den berører tungen din? Gjestene har bestemt om de vil like salaten du har laget før de setter seg ved bordet.
Matens utseende kan kan reduseres til to hovedfaktorer, den fysiske og den psykologiske. De fysiske faktorene handler om matens form, størrelse, struktur, og karakteristiske variasjoner. Fargen kombinert med det optiske, overflateglans eller matthet, er viktig for hvordan gjesten skal oppfatte maten.


Enkle tips for en vakker salatbar:


Hakka salat
Salater av hakkede grønsaker

Korn og belgvekster
Salater av bønner, linser, og Korn


KOKETIDER:
Kidneybønner: 30 minutter
Hvite og brune bønner: 45-60 minutter
Kikerter: 45-1 time og 45 minutter
Linser: 10 minutter
Legges i bløt dagen før.
Tahini er sesamfrø malt opp til en "paste". Thanipaste får du på ASKO 2743383.

Byggryn
KOKETIDER:
Byggryn: 25-30 minutter.
Bulgur: Koke 10 min. trekke 5 min.
Quinoa: Koke 10 min. trekke 10 min.
Couscous: Hell over kokende vann, la det trekke.
Munkebønner/ Mungbeans: Koke 30 min

Sylta Fennikel

tips #1
Samme oppskrift kan brukes for å sylte andre grønnsaker. Et eksempel er klassikeren, rødløk.
tips #2
Ta aldri fingrene i laken når du tar fennikel ut av glasset. Med denne regelen vil du øke levetiden på all syltet mat betraktelig.

Potetsalater
lune og kalde, salte og sure


Salat av Rotgrønnsaker...



Dressinger
Hvordan lager vi en god dressing

En Emulsjon er en blanding av to væsker som ikke er fullstendig løselige med hverandre. Den ene væsken er fordelt som dråper i den andre væsken.
En emulgator reduserer energien som kreves for å lage en emulsjon. For oss kan en emulgator være: eggeplomme, sennep og honning.
Ta peanøtter sammen med evt andre nøtter. Bak de gjerne i en ovn. Ha det over i en blender. Tilsett kokosmelk, koriander, chili, soyasaus (pass på saltmengden), østerssaus og fersk ingefær. Kjør den til passende flytende konsistens. Smak til med sitrus og salt.



Vinaigrette
Eddikdressinger

Sitrusdressinger

Tomatvinagrette

Sennepsvinagrette

Yoghurtdressing

Chimichurri

Grønn Chilimajones

Masterclass:
Redaksjon:
Andreas Viestad
Jan G. Taarneby
Bærekraftansvarlig, Journalist, Forfatter og Restauratør,
Redaktør, Kokk, Skribent, Fotograf, Layout og Formidler av Bærekraftig Matglede.
Trine Roberts Bjørnbak
Edith Østvik
Fagansvarlig, Organisator.
Korrektur, Sensur, Markedsansvarlig
Rowan Singsaas-Brown
Matfaglig leder.

Tusen takk til Engros Frukt og kjøkkensjef Hanne Rutgerson fra Kastellet, og Calle Lillemägifor for hjelp til gjennomføring av kurset.