Vegan soups variety. Various vegetable soups

suppe

NY UTGAVE
Vintage Postage Stamp Element

HØST

2023

22 kokker og assistenter i fra hele 4Service, gikk sammen for å finne ut hvordan vi lager den beste suppen. Det skulle selvfølgelig ikke bare være den beste suppen, men også den mest bærekraftige.


Resultatet av arbeidet, finner du i dette heftet. Her er både oppskrifter, tips og triks!

NY UTGAVE

viktigheten av

Kraft, noen ganger kalt buljong, er en velsmakende matlagingsvæske som danner grunnlaget for mange retter, spesielt supper, gryteretter og sauser. Å lage kraft innebærer at dyrebein*, kjøtt*, sjømat eller grønnsaker trekkes i vann eller vin, over en viss periode. Mirepoix eller andre aromater kan tilsettes for mer smak. I vegetariske krafter byttes animalske produkter med mer grønnsaker, og aromatiske urter.


Mange kokker bruker begrepene buljong og kraft om hverandre. Noen skiller mellom kraft og buljong, da nyansene ofte er forskjellige. En forskjell er at kraft hovedsakelig er laget av dyrebein, som har et høyt innhold av gelatin, som igjen gir kraften en tykkere tekstur. En annen forskjell er at en kraft kokes lenger enn buljong, noe som gir den en mer intens smak. Den tredje forskjellen er at kraften blir stående ukrydret for å være en bestanddel i andre oppskrifter, mens buljong er saltet og ellers smaksatt og kan spises alene.

4

gode

krafter

basert på:

Whole Carrots Icon
Food Icon
Fresh Broccoli Vegetable Isolated Icon
Tomato Plant Flat Icon
onion

Grønn-

saker

Råvare

Fresh Cabbage Vegetable Isolated Icon
Chicken Livestock Animal
Fresh Cabbage Vegetable Isolated Icon
Cereal Flakes Illustration

fermen-tering

Høne

*NB De tre stuer skal kun benytte vegetariske krafter/ buljonger.

Ettskiftskraft


3-4 liter vann pr. høne

Gulrot, selleri, løk, purre og hel pepper.


Ha kyllingen i en stor gryte, og fyll opp med vann til det dekker ca en centimeter over kyllingen. Kok opp, og reduser varmen til kraften kun sirkulerer forsiktig. Kraften skal helst ikke koke, kun holdes varm nok til at prosessen går sin gang.

Etter 2 timer, ta ut hønene. Når de er håndterbare tas kjøttet av skroget (ta for all del vare på det, og bruk det til andre ting). Legg skrog, ben og slintrer som ikke kan brukes, tilbake i kjelen. Nå kan du tilsette andre smaker som eplecidereddik, hvitløk og urter.

Kok opp, og la den «sirkulere» i 10 timer til.

For å gjøre kraften enda bedre, lar du den stå 12 timer til, over natten.

La kraften avkjøles, før du fjerner skrog og bein med en øse. Vipps – nå har du flere liter med ferdig kraft!

hønse

kraft

Tre grunner til å koke hønE

Chicken Livestock Animal

1

Høne er godt

Coc au vin

Hønsefrikassé

Salatkjøtt

Suppe

2

Høne er

bærekraftig

Det er smart og bærekraftig, å spise høne fremfor å kaste den.

3

Høne er billig

Høner selges for 35 kroner kiloen.

Raw whole chicken preparation in tray
Chicken stock
Portion of Chicken Stock

Grønnsaks-

buljong

Egenprodusert buljong baserer seg på grønnsaker med mye smak.


En viktig del av buljongen er avskjær, og grønnsaker som holder på å bli dårlig. Er det noe hos deg som blir kastet i matavfallet fremfor buljonggryten?


Buljong fra industrien inneholder alt for mye salt. Dette slipper vi ved å koke den selv. Ved at vi kun baserer oss på grønnsaker og rester, får vi det saltinnholdet vi ønsker. Ekstra smak får ved å tilsette godt med løk, hvitløk, chili, urter osv.


Fremgangsmåte:

1. Kutt grønnsaker i store biter. Her bruker vi gjerne "De fire store", men gjerne andre typer som persillerot og pastinakk. Dersom du har tid tar du og steker grønnsakene sammen med litt olje. Har du frosne rester kan du tilsette dem også. Ved å steke dem, gir du buljongen mer smak.

2. Legg grønnsakene i en kjele, og fyll opp halvparten med vann. (Grønnsakene faller sammen når det koker opp) Sett på varmen.

3. Tilsett godt med ønskede smaker som

hvitløk, chili, urter osv.

4. La det trekke i 1,5-2 timer uten lokk slik at mest mulig vann kan dampe av og man får konsentrert buljongen.

5. Sil buljongkraften over i en mindre kjele. Klem ut kraften som sitter i grønnsakene. Det blir lite volum igjen av grønnsaksrestene som da kastes.

6. Kok evt. inn buljongkraften ytterligere, dersom den er litt tynn.


Whole Carrots Icon
onion
Homemade Roasted Root Vegetables
Variety of Root Vegetables

4

de

store

Textured Quarter Circle
Vegetable Celery Flat Style Icon
Textured Quarter Circle
onions
Textured Quarter Circle
Whole Carrots Icon
Fresh Onion Branch Vegetable Isolated Icon
Textured Quarter Circle

«De fire store» er helt essensielle når det kommer til det å koke kraft. «De fire store» består av gulrot, sellerirot, purre og løk. Med denne kombinasjonen får du basissmakene som surhet, sødme og bitterhet, som er nødvendig for en god suppe.

klassiske supper

Løksuppe

Ingredienser pr. pers:

1 stk. løk

0,5 ss olje eller smør

1 båt hvitløk

2,5 dl grønnsak- eller kjøttbuljong (utblandet)

0,5 stilker frisk timian

0,5 stk. laurbærblad

Soup With Onion and Meat

Strimle løken, stekes gyllen i olje eller smør.

Tilsett buljong, kok opp, tilsett tilsett timian og laubærblad.

Sett ned varmen, og la det koke i minimum 20 minutter.

Smak til med salt & pepper.

Som tilbehør kan du gratinere brød med revet ost. Ta av skorpene, eller stikk ut i runde former om du har tid.

Betasuppe

5 kg lettsaltet eller røkt svineknoke

11 l vann

600 g løk

1,5 kg potet

1,5 kg gulrøtter

1,5 kg sellerirot

1,5 kg kålrot

4 stk. purre


  1. La svineknokene trekke i vann på 85-90 °C i ca. 3 timer. Knokene er ferdig kokt når kjøttet løsner fra bena.
  2. Ta opp kjøttet med en hullsleiv eller lignende og la kjøttet få slå av seg litt varme.
  3. Vask, skrell og del opp alle grønnsakene i passe store terninger.
  4. Sil kraften og kok den opp på nytt. Tilsett grønnsakene og kok dem møre.
  5. Rens svineknokene fri for svor, fett og ben. Skjær kjøttet i fine terninger og tilsett i suppa.


Serveres med flattbrød og smør!

Blomkålsuppe

Cauliflower soup

Ingredienser pr. pers:

0,25 stk. blomkål

0,25 skt. løk finhakket

2 dl buljong

0,5 dl helmelk

Kan serves med sprøstekt bacon, persille og gode gamle krutongen.

  1. Blomkålen kuttes i små buketter. Den hvite delen av stilken kuttes i passende biter.
  2. Fres løk i en kjele, tilsett resten av ingrediensene, kok opp, og la det trekke til det er mørt.
  3. Ta ut noen av bukettene, og kjør resten jevn med en stavmikser.
  4. Smak til med salt og pepper.


Kremet Soppsuppe

Creamy Mushroom Soup

4 liter kyllingbuljong

1,5 l creme fraiche

1 dl soyasaus, kikkoman

2 kg sjampinjong

600 g løk

1 hvitløk

100 gram smør

salt

pepper

timian


Forslag til tilbehør:


Brød-krutonger, urteolje, sprøstekt sjampinjong


1.Kok opp buljong og rør inn crème fraîche og soyasaus. Gi det et nytt oppkok.

2.Rens sopp og skjær den i biter. Hakk løk og hvitløk og stek i smør sammen med soppen. Krydre med salt og pepper.

3.Vend inn timian like før servering. Suppen skummes lett med stavmikser like før servering og helles over soppen (du kan servere suppen uten at den er skummet også).


Gul Ertesuppe

5 kg lettsaltet svineknoke

1,5 kg tørkede gule erter

600 g løk , finhakket

3 kg sellerirot , i terninger

15 stk. laurbærblad

15 l vann

1,5 kg. gulrot , i terninger

7,5 stk. purre , i ringer

  1. Legg erter i rikelig med vann over natten. Hell av vannet før du begynner med de andre forberedelsene.
  2. Legg svineknoke, erter, løk, selleri, laurbærblad og timian i en gryte. Hell på ca. 2 liter vann, og kok opp.
  3. Skum godt av, og la det trekke i 3 timer under lokk.
  4. Tilsett gulrot og purre når det er 20 minutter igjen av koketiden.
  5. Ta opp svineknoken, skjær av kjøttet og legg det tilbake i suppen.

Smak til suppen

hele

råvarer

I alle supper starter du med type væske med smak. Dette kan være en type kraft, en miso, kokosmelk, eller et avkok av bønner og linser.


En annen variasjon er at du koker alle ingrediensene sammen. På denne måten blir det strengt talt ikke noe kraft, men en suppe der alt kommer sammen, i samme prosess. Ved at du koker hele brokkolien/ blomkålen/soppen, og kjører den i en blender, eller en stavmikser når alt er gjennomkokt, får du en smakfull suppe, og i tillegg er den tidsbesparende.


På mange måter er supper kokt på hele råvarer grunnlaget for de tradisjonelle posesuppene; Blomkål-suppe, Tomatsuppe, Betasuppe, Grønnsakssuppe og Ertesuppe.


Ved å lage suppene slik det skal gjøres, kan vi være med å øke populariteten til supper i Norge.

Fresh Broccoli Vegetable Isolated Icon
Food Icon
Tomato Plant Flat Icon
Fresh Cabbage Vegetable Isolated Icon

purésupper

Tomatsuppe

Tomato soup with basil

Ingredienser pr. pers:

0,25 stk. løk

0,5 ss olje eller smør

0,5 båt hvitløk

1 ss tomatpuré

100 gr. hakkede tomater

2 dl vann

0,5 stk. laurbærblad

0,5 ss sukker

0,5 buljongterning

frisk eller tørket basilikum.


Bruk krutonger, ristede gresskar kjerner, kesam og egg er passende tilbehør.

Fres løk og hvitløk i oljen.

Tilsett tomatpuré, og la den surre i 1 minutt.

Tilsett så hakkede tomater, vann, buljong og sukker.

Kok opp, og la det småkoke i 10 minutter.

Kjør suppen med stavmixer, til ønsket konsistens, tilsett basilikm, og smak til med pepper.

Potet & purreløksuppe

2 kg potet

1 hvitløk

4 stk. purre

2 dl nøytral olje

7,5 dl fløte erstatning (Rama)

2,5 dl Helmelk

3 liter kyllingkraft eller grønnsaksbuljong

Pepper og salt

saften av 3 stk. sitron

Vegan, potato and leek soup.

1. Skrell potetene og del dem i terninger.

2. Skjær hvitløk og purreløk i små biter og surr dem i en kasserolle med olje på middels varme i ca. 5 minutter. Ha poteter, fløte, melk og kraft i kjelen og kok til grønnsakene og potetene er møre, ca. 15 minutter.

3. Bruk en stavmikser og kjør til du får en til en glatt og fin suppe. Smak til med salt, pepper og sitronsaft

Forslag til tilbehør:


Sprøstekt skinke fra rester, brødkrutonger, finhakket sprø purreløk, diverse ristede frø (solsikke, sesam)

Søtpotetsuppe

4 kg søtpotet

1 kg potet

8 stk. rød chili

2 dl olivenolje

1 hvitløk

2 ss malt spisskummen

6 l hønsebuljong (utblandet) , evt. grønnsakbuljong

7,5 dl matyoghurt

sweet potato soup

Forslag til tilbehør:

søtpotet biter, sprøstekt skinke, friske urter

  1. Skrell søtpotet og potet og skjær dem i mindre biter.
  2. Varm olje i en kjele. Ha i søtpotet- og potetbiter, finhakket chili, hakket hvitløk og spisskummen. Hell i buljong og kok opp. Senk varmen og la suppen småkoke i ca. 15 minutter til potetene er helt møre.
  3. Mos suppen fint med stavmikser.
  4. Ta kjelen av varmen og bland inn yoghurt. Smak til med salt og pepper. Suppen må ikke koke etter at yoghurt er tilsatt, da vil den sprekke.


Green Pea Soup in Bowl

Grønn Ertesuppe

10 gule løk

10 fedd hvitløk

10 stk potet

1 dl olivenolje

10 L utblandet grønnsaksbuljong

7 kg frosne erter

1 L boks lett crème fraîche

Smak til med salt & pepper

  1. Skrell og kutt/hakk løken, hvitløksfeddet og poteten. Surr løken og poteten i en kjele, med en god klunk olivenolje. Når løken erdig frest, ha i hvitløken og surr videre i 20 sekunder.
  2. Hell i grønnsaksbuljong og frosne erter. La suppen koke i 10-15 minutter til grønnsakene er møre.
  3. Hell så suppen over i en blender. Kjør sammen til du har en fin og jevn suppe. Ha suppen tilbake i kjelen, tilsett crème fraîche og kok opp. Smak til med salt og pepper.

Varm Gazpacho

1 kg gul paprika i grove biter

1 kg rød paprika i grove biter

2 kg agurk i grove biter

2 stk grovhakket hvitløk

600 g. grovhakket løk

2 dl nøytral olje til steking

3 kg hakkede hermetiske tomater

4 l grønnsakkraft

7,5 ss nøytral olje til steiking


1. Skjær opp alle grønnsakene til suppen. Spar eventuelt litt agurk for å pynte suppen ved servering.

2. Fres grønnsaker i en gryte med olje til de er blanke og så vidt møre. Hell på hakket tomat og vann, og la det småkoke i 10 minutter.

3. Trekk kjelen av platen og bruk en stavmikser eller foodprosessor og kjør til en jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper.

Sellerisuppe

Celeriac and Couliflower Soup

600 g løk

1 stk hvitløk

3 kg selleristang

2 dl olivenolje

1 liter kremfløte eller millac

6 liter grønnsaksbuljong

salt og pepper


1.Hakk løken og hvitløken. Stek løken blank i en kjele. Knus hvitløken og la det steke i 30 sekunder til. Ha i vann og buljong.

2.Hakk selleristengene i biter. Ha dem i kjelen. Ha i fløte og kok til sellerien er mør.

3.Når det er kokt, spar på noen selleribiter og kjør resten glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Rør inn fersk, hakket timian.

August 2023 fikk vi flere oppskrifter på suppe. Takk til Arild Haugen for mange nye oppskrifter, og de var mengdebergnet for våre kjøkken.

Rare

Kombinasjoner

Selleri-Eple-SteinsoppSuppe

2 stk medium store kepaløk

1 stk sellerirot ca 1 kg

-Kuttes grovt og bakes gyldne i ovn.


1-2 jalapenopepper- finhakkes

3 fedd hvitløk- finhakkes

2 store el 3 små Granny Smith- skrelles og ternes¨.

10-15 gram tørket steinsopp

2,5- 3 liter god grønnsakskraft.


-Sauter hvitløk og jalapenos i kjele, tilsett eple, tørket steinsopp, bakt løk og selleri. Ha

over kraft og kok i ca 10 min. Kjøres glatt på stavmixer, smakes til med salt, pepper og

friskpresset sitronsaft.


Rotfruktsuppe


Kristin Gautvik

4 fedd hvitløk

Zest av ½ appelsin

2 kepaløk

5store gulrøtter

2 persillerøtter

½ sellerirot

-Grovkuttes og bakes i ovn til alt er mørt og

har lett gylden farge.

Freses i kjele sammen med:

1 ts malt kardemomme

1 ts korianderfrø


-Tilsett:

½ liter appelsinjuice

2,5 liter godgrønnsakskraft


-Kok opp og kjør glatt med stavmixer, smak til med salt og pepper og spe evt med mer kraft om suppen er for tykk.


Polkabetesuppe

Polkabeter

Eple

Rødløk

Grønnsakskraft

Salvie

Stekte mandler

Salt og pepper

Stekt bete og pastinakk

Creme Fraiche

Dill, Vårløk, Paprika


1.Svisse beter og epler. Salvie.

2.Grønnsakskraft, Salt og Pepper.

Sopp

1 løk

2 Chili

3 typer sopp

Koriander timian

Sitronsaft

Balsamicoeddik.


Stek sopp, løk og Chili.

Ha i urter, tilsett kraft.

Smak med Eddik, sitron, salt og pepper.

Tomatisert

jordskokksuppe

med eple


Tomatisert

jordskokksuppe

med eple


Red-Curry-Thai

Av Kristin Gautvik

3 fedd hvitløk

1 - 2 røde chili

Ingefær, 1 bit på størrelse med en tommel

1 stor kepaløk

1 stk sitrongress, knuses

3 ss red curry paste

2 blad kaffirlime

3 ss fish sauce (kuttes ut om suppen skal være vegetarisk eller vegansk)

8 dl kokosmelk

3 liter grønnsakskraft

½ dl friskpresset limesaft

5 store kokefaste poteter, ternes og sprøstekes i panne

4 vårløk

3 «never» vasket bladspinat

Hvitløk, løk, chili og ingefær finhakkes og sauteres i solsikkeolje, tilsett curry paste og surr med. Tilsett sitrongress, kaffirlime, kokosmelk, kraft og fish sauce og la koke i min 15 min. Smakes evt. til med salt og mer limesaft.

Rett før servering vend inn vårløk i skiver, spinat og pannestekt potet.

Sopp

L1 løk

2 Chilli

3 typer sopp

Koriander timian

Sitronsaft

Balsamicoeddik.


Stek sopp, løk og chili.

Ha i urter, tilsett kraft.

Smak med eddik, sitron, salt og pepper.


Spicy soppsuppe
Matteo
Geometric Quarter Circle Shape
Modern Geo Semicircle
White Circle Vector

Spicy

Gulrotsuppe

Av Line Johansen

Gulrot

Løk

Tomatpuré

Chili paste

Creme Fraiche

Hvitløk

Spisskummen

Sitronsaft

Kraft

Yoghurt nat.

Koriander

Fersk Chili

Røde linser

Geometric Quarter Circle Shape

Riv gulrot og fres den i en kjele sammen med hakket løk.

Tilsett chili, tomatpuré, samt hvitløk.

Tilsett Grønnsakskraft og linser.

Kok opp. Ha i smaks-tilsetningene. Smakes til.

Kjør i blender, evt stavmixer.

Homemade Tasty Red Lentil Soup

Daal som suppe

4-4 fedd hvitløk

1 rød chii

Tommelstor bit ingefær

1 stor kepaløk

3ss Garam masala

1 ss gurkemeie

4 dl tørkede røde linser

½ liter hakket tomat

½ liter kokosmelk

2,5 liter god grønnsakskraft

Frisk presset limesaft


Løk, hvitløk, chili og ingefær finhakkes og sauteres i olje med krydder og de tørre linsene. Ha over tomat og kokosmelk og la syde litt før kraften tilsettes. Kokes i min. 15 minutt, kjøres på stavmikser, smakes til med salt, pepper og limesaft.

Løk

Hvitløk

Chili

Papadoms

Vårløk

Curry Paste

Kokosmelk

Sitrongress

Grønnsakskraft

Gulrot

thaisuppe

Av Kim Rune Ekerhovd

Hot kyllingsuppe

thai food. spicy chicken tendon soup.

600 g løk

1 hvitløk

0,8 kg grønt eple

2 dl nøytral olje

1 dl karri, 2 ss gurkemeie, 1 dl chilipulver

3 kg hakkede tomater

4,5 liter hønsebuljong

1,5 liter fløte erstatning, og/ eller kokosmelk.

1,5 kg ferdigstekt kyllingkjøtt

200 g gulrot

100 g vårløk

Forslag til tilbehør:

Cashewnøtter, vårløk i skiver, brød-krutonger, chiliolje.

  1. Skrell og del løk, hvitløk og eple i biter.
  2. Varm olje i en vid kjele og fres løk, hvitløk og eple til det er mykt og blankt. Ha i karri, gurkemeie og chilipulver og fres videre i et minutt.
  3. Tilsett hakkede tomater og hønsebuljong og kok opp. La alt koke til løken og eplene er helt myke.
  4. Bruk stavmikser eller blender og kjør suppen helt glatt. Tilsett fløte eller kokosmelk og smak til med litt salt og pepper.


Tex mex suppe

600 g løk

400 g paprika

2 stk hvitløk

2 dl nøytral olje

3 kg kjøttdeig

300 g taco krydder

7,5 l vann

3 kg hermetiske tomatbønner

400 gr maiskorn

750 g frisk spinat, Koriander

1. Finkutt løk og paprika.

2. Varm en kjele med olje og fres kjøttet raskt (ikke nødvendig om du bruker rester av tilberedt kjøtt). Tilsett løk, paprika og hvitløk og fres videre et par minutter.

3. Dryss over tacokrydder og hell i vann. Kok opp, senk varmen og la suppen småkoke noen minutter.

4. Tilsett tomatbønner og maiskorn og kok videre til alt er gjennomvarmt. Smak til med litt salt og kvernet pepper.

Vacuum Sealed Fresh Meat And Fish

Supper med Kjøtt & fisk

Kjøttsuppe

3,5 kg benfritt lammekjøtt, eller kokekjøtt av storfe

7,5 l kjøttkraft

2,5 stk. purre i biter

600 g løk i biter

1 kg gulrot i terninger

1 kg sellerirot i terninger

1 kg kålrot i terninger

1 kg persillerot i terninger

2 kg potet i terninger

Salt & Pepper

1.Kok opp buljong og rør inn crème fraîche og soyasaus. Gi det et nytt oppkok.

2.Rens sopp og skjær den i biter. Hakk løk og hvitløk og stek i smør sammen med soppen. Krydre med salt og pepper.

3.Vend inn timian like før servering. Suppen skummes lett med stavmikser like før servering og helles over soppen (du kan servere suppen uten at den er skummet også).


Meat soup

Kremet fiskesuppe

5 l fiskebuljong (utblandet)

1 kg gulrot i biter

15 dl melk

3 dl hvetemel

1500 g laks

1500 g torskefilet eller annen hvit fisk

7,5 dl frosne erter

7,5 dl kremfløte


Forslag til tilbehør:


Fiskebiter, erter, chiliolje, dillolje


  1. Kok opp fiskebuljongen i en gryte og legg i gulrotbitene. La dem koke i 3-4 minutter.
  2. Bland melk og hvetemel i et glass med skrulokk, og rist godt. Hell blandingen i fiskebuljongen mens du visper hele tiden. La suppen småkoke i ca. 5 minutter.


Smak til suppen

chicken noodle soup

Nudelsuppe med kylling

3 kg kjøttdeig av kylling eller rester av annet kyllingkjøtt

2 dl nøytral olje

1 kg paprika i biter

1 kg sopp i skiver

1 bunt vårløk i skiver

1 kg nudler

7,5 l vann

375 g frisk spinat


Forslag til tilbehør:


Brød-krutonger, urteolje, sprøstekt sjampinjong


1.Stek kjøttdeig i en vidbunnet kjele med olje. Tilsett paprika og sopp og fres videre i 2-3 minutter.

2.Ha i vårløk, nudler, krydder og vann. La det koke i 2-3 minutter.


Rød Fiskesuppe

4,5 kg skinn og beinfri torskefilet

600 g løk

1 hvitløk

1 kg rød paprika

100 g frisk ingefær

500 g fennikel

2 dl olivenolje

15 stk. hel stjerneanis

3 kg hermetiske tomater

200 g tomatpuré

6 liter fiskekraft

kajennepepper

salt

kvernet pepper


  1. Kok opp fiskebuljongen i en gryte og legg i gulrotbitene. La dem koke i 3-4 minutter.
  2. Bland melk og hvetemel i et glass med skrulokk, og rist godt. Hell blandingen i fiskebuljongen mens du visper hele tiden. La suppen småkoke i ca. 5 minutter.


Smak til suppen

Forslag til tilbehør:


Fisk i biter, frisk koriander, hvitløks-krutonger


syrnede

krafter

Fermentert rugblanding, rotgrønnsaker, potet, bacon, løk, hvitløk, rømme og kraft fra svin.


Rør sammen 200 g fin rugmel med 2 L kokt vann, kjøles til 35 grader, ha i et par laurbærblad, 6 frø allehånde, 5 fedd hvitløk og 1 ss salt uten jod. La den stå på benken i 5 dager. Røres hver andre dag.


Settes på kjøl i en uke, fortsett med å blande hver 2. dag.


Fres grønnsaker. Tilsett kraft og potet. Kokes mørt.


Ha i rugblanding, kok videre i ca 30 min.


Til slutt, ha i stekt bacon og løk.


Smak til med rømme, salt/pepper.


For at rømmen ikke skal sprekke, pisk rømmen sammen med noe av suppen i en skål, før du heller det tilbake i kjelen.


Serveres med hardkokt egg


slik lager du surdeigstarter

Zurek - sour rye soup.

I Polen og deler av Belarus brukes det tradisjonelt rug for å lage żur; en variant laget med hvetemel, er kjent i Polen som barszcz biały ("hvit barszcz").


Fermentert havregryn er en vanlig ingrediens i Hviterussland og i noen regioner i Polen. Fermenterte hvete- eller surdeigssupper finnes også i andre vestslaviske retter, spesielt i det slovakiske (kyslovka), Schlesiske (Sauermehlsuppe) og tsjekkiske (kyselo) kjøkken.


ZUREK

Adam Goluch

Fermentert rugblanding, rotgrønnsaker, potet, bacon, løk, hvitløk, rømme og kraft fra svin.


Rør sammen 200 g fin rugmel med 2 L kokt vann, kjøles til 35 grader, ha i et par laurbærblad, 6 frø allehånde, 5 fedd hvitløk og 1 ss salt uten jod. La den stå på benken i 5 dager. Røres hver andre dag.


Settes på kjøl i en uke, fortsett med å blande hver 2. dag.

  • Fres grønnsaker. Tilsett kraft og potet. Kokes mørt.
  • Ha i rugblanding, kok videre i ca 30 min.
  • Til slutt, ha i stekt bacon og løk.


  • Smak til med rømme, salt/pepper.
  • For at rømmen ikke skal sprekke, pisk rømmen sammen med noe av suppen i en skål, før du heller det tilbake i kjelen.
  • Serveres med hardkokt egg.


"Beet soup called borsch, borscht, borche or borshtch."

Borsch

En klassisk borsj / borsch / barszcz

kan enten være en suppe eller – hvis du gjør den litt mektigere, til en

hovedrett. Det finnes mange hundre ulike oppskrifter. Husk at du gjerne kan lage den med restekjøtt. Og at den har godt av et lite stikk av noe syrlig i tillegg til det salte og søte.

Rødbetgaspacho Asiatisk

Laget av Matteo

6 Cherry Tomater

4 Klassiske Tomater

½ Ingefær fersk

½ Agurk

3 Ts hvitløkspuré

½ Chili Rød

Håndfull Koriander

2 Syltede Rødbeter

Håndfull Dill

1 Stor skje Rømme

Smak til med Lime, salt, pepper, olivenolje

Alt kjøres i en blender


godt tilbehør

Av Kristin Gautvik

Jeg liker å ta igjen smaker fra suppen, i ei rotfruktsuppe med appelsin, lager jeg feks brødcrumble med appelsinskall, og pannesteker sellerirot med hvitløk og koriander. Dette blir enda bedre med litt pisket rømme tilsatt appelsinsirup, og ristet grovkvernet pepper.


Har jeg laget en soppsuppe blir det ikke feil med syltede grønnsaker, sprøstekt østerssopp, urte-/sitrusolje, brødchips av gammelt brød, kanskje krydret med kantarell-salt.


Har jeg laget potet-purreløksuppe, passer det kjempegodt med ristede gresskarkjerner, parmesancrumble, en frisk sitronrømme og kanskje har vi litt poteter til overs fra gårsdagens servering.


Med et slikt utvalg av tilbehør blir suppa til et festmåltid hvor gjestene selv kan velge det som frister og komponere sine egne smaksopp-levelser.

Soups

sprø strø

Fritert gulrot

Appelsin crumble

Gresskarkjerner garam masala

Saltrista frø-mix

Mandler med røkt paprika

Tomat crumble

Fritert hvitløk

Tørket purreløk

myk strø

Padron pepper

Olivensalat

Chili

Syltet grønnsaks-mix

Pepper

Ristet sopp

urter

Dill

Oregano

Persille

Estragon

Salvie

Gressløk

Sitrongress

Kjørvel

Thai basilikum

Basilikum

Timian

Mynte

Rosmarin

Koriander


Sauser

Gressløk-/vårløkrømme

Aioli

Chili creme fraiche

Kjørvel-mayo

Mynte-persille olje

Kokosyoghurt med lime

og thai basilikum

Mixed Seeds Background
Dice Vegetables
Fresh chopped herbs
Mexican food dips and sauces in bottles