
suppe

HØST
2023
22 kokker og assistenter i fra hele 4Service, gikk sammen for å finne ut hvordan vi lager den beste suppen. Det skulle selvfølgelig ikke bare være den beste suppen, men også den mest bærekraftige.
Resultatet av arbeidet, finner du i dette heftet. Her er både oppskrifter, tips og triks!


En snarvei til:
viktigheten av
Kraft, noen ganger kalt buljong, er en velsmakende matlagingsvæske som danner grunnlaget for mange retter, spesielt supper, gryteretter og sauser. Å lage kraft innebærer at dyrebein*, kjøtt*, sjømat eller grønnsaker trekkes i vann eller vin, over en viss periode. Mirepoix eller andre aromater kan tilsettes for mer smak. I vegetariske krafter byttes animalske produkter med mer grønnsaker, og aromatiske urter.
Mange kokker bruker begrepene buljong og kraft om hverandre. Noen skiller mellom kraft og buljong, da nyansene ofte er forskjellige. En forskjell er at kraft hovedsakelig er laget av dyrebein, som har et høyt innhold av gelatin, som igjen gir kraften en tykkere tekstur. En annen forskjell er at en kraft kokes lenger enn buljong, noe som gir den en mer intens smak. Den tredje forskjellen er at kraften blir stående ukrydret for å være en bestanddel i andre oppskrifter, mens buljong er saltet og ellers smaksatt og kan spises alene.
4
gode
krafter
basert på:
Grønn-
saker
Råvare
fermen-tering
Høne
*NB De tre stuer skal kun benytte vegetariske krafter/ buljonger.
Ettskiftskraft
3-4 liter vann pr. høne
Gulrot, selleri, løk, purre og hel pepper.
Ha kyllingen i en stor gryte, og fyll opp med vann til det dekker ca en centimeter over kyllingen. Kok opp, og reduser varmen til kraften kun sirkulerer forsiktig. Kraften skal helst ikke koke, kun holdes varm nok til at prosessen går sin gang.
Etter 2 timer, ta ut hønene. Når de er håndterbare tas kjøttet av skroget (ta for all del vare på det, og bruk det til andre ting). Legg skrog, ben og slintrer som ikke kan brukes, tilbake i kjelen. Nå kan du tilsette andre smaker som eplecidereddik, hvitløk og urter.
Kok opp, og la den «sirkulere» i 10 timer til.
For å gjøre kraften enda bedre, lar du den stå 12 timer til, over natten.
La kraften avkjøles, før du fjerner skrog og bein med en øse. Vipps – nå har du flere liter med ferdig kraft!
hønse
kraft
Tre grunner til å koke hønE
1
Høne er godt
Coc au vin
Hønsefrikassé
Salatkjøtt
Suppe
2
Høne er
bærekraftig
Det er smart og bærekraftig, å spise høne fremfor å kaste den.
3
Høne er billig
Høner selges for 35 kroner kiloen.



Grønnsaks-
buljong
Egenprodusert buljong baserer seg på grønnsaker med mye smak.
En viktig del av buljongen er avskjær, og grønnsaker som holder på å bli dårlig. Er det noe hos deg som blir kastet i matavfallet fremfor buljonggryten?
Buljong fra industrien inneholder alt for mye salt. Dette slipper vi ved å koke den selv. Ved at vi kun baserer oss på grønnsaker og rester, får vi det saltinnholdet vi ønsker. Ekstra smak får ved å tilsette godt med løk, hvitløk, chili, urter osv.
Fremgangsmåte:
1. Kutt grønnsaker i store biter. Her bruker vi gjerne "De fire store", men gjerne andre typer som persillerot og pastinakk. Dersom du har tid tar du og steker grønnsakene sammen med litt olje. Har du frosne rester kan du tilsette dem også. Ved å steke dem, gir du buljongen mer smak.
2. Legg grønnsakene i en kjele, og fyll opp halvparten med vann. (Grønnsakene faller sammen når det koker opp) Sett på varmen.
3. Tilsett godt med ønskede smaker som
hvitløk, chili, urter osv.
4. La det trekke i 1,5-2 timer uten lokk slik at mest mulig vann kan dampe av og man får konsentrert buljongen.
5. Sil buljongkraften over i en mindre kjele. Klem ut kraften som sitter i grønnsakene. Det blir lite volum igjen av grønnsaksrestene som da kastes.
6. Kok evt. inn buljongkraften ytterligere, dersom den er litt tynn.



4
de
store
«De fire store» er helt essensielle når det kommer til det å koke kraft. «De fire store» består av gulrot, sellerirot, purre og løk. Med denne kombinasjonen får du basissmakene som surhet, sødme og bitterhet, som er nødvendig for en god suppe.

klassiske supper
Løksuppe
Ingredienser pr. pers:
1 stk. løk
0,5 ss olje eller smør
1 båt hvitløk
2,5 dl grønnsak- eller kjøttbuljong (utblandet)
0,5 stilker frisk timian
0,5 stk. laurbærblad

Strimle løken, stekes gyllen i olje eller smør.
Tilsett buljong, kok opp, tilsett tilsett timian og laubærblad.
Sett ned varmen, og la det koke i minimum 20 minutter.
Smak til med salt & pepper.
Som tilbehør kan du gratinere brød med revet ost. Ta av skorpene, eller stikk ut i runde former om du har tid.
Betasuppe

5 kg lettsaltet eller røkt svineknoke
11 l vann
600 g løk
1,5 kg potet
1,5 kg gulrøtter
1,5 kg sellerirot
1,5 kg kålrot
4 stk. purre
Serveres med flattbrød og smør!
Blomkålsuppe

Ingredienser pr. pers:
0,25 stk. blomkål
0,25 skt. løk finhakket
2 dl buljong
0,5 dl helmelk
Kan serves med sprøstekt bacon, persille og gode gamle krutongen.
Kremet Soppsuppe

4 liter kyllingbuljong
1,5 l creme fraiche
1 dl soyasaus, kikkoman
2 kg sjampinjong
600 g løk
1 hvitløk
100 gram smør
salt
pepper
timian
Forslag til tilbehør:
Brød-krutonger, urteolje, sprøstekt sjampinjong
1.Kok opp buljong og rør inn crème fraîche og soyasaus. Gi det et nytt oppkok.
2.Rens sopp og skjær den i biter. Hakk løk og hvitløk og stek i smør sammen med soppen. Krydre med salt og pepper.
3.Vend inn timian like før servering. Suppen skummes lett med stavmikser like før servering og helles over soppen (du kan servere suppen uten at den er skummet også).

Gul Ertesuppe
5 kg lettsaltet svineknoke
1,5 kg tørkede gule erter
600 g løk , finhakket
3 kg sellerirot , i terninger
15 stk. laurbærblad
15 l vann
1,5 kg. gulrot , i terninger
7,5 stk. purre , i ringer
Smak til suppen
hele
råvarer
I alle supper starter du med type væske med smak. Dette kan være en type kraft, en miso, kokosmelk, eller et avkok av bønner og linser.
En annen variasjon er at du koker alle ingrediensene sammen. På denne måten blir det strengt talt ikke noe kraft, men en suppe der alt kommer sammen, i samme prosess. Ved at du koker hele brokkolien/ blomkålen/soppen, og kjører den i en blender, eller en stavmikser når alt er gjennomkokt, får du en smakfull suppe, og i tillegg er den tidsbesparende.
På mange måter er supper kokt på hele råvarer grunnlaget for de tradisjonelle posesuppene; Blomkål-suppe, Tomatsuppe, Betasuppe, Grønnsakssuppe og Ertesuppe.
Ved å lage suppene slik det skal gjøres, kan vi være med å øke populariteten til supper i Norge.

purésupper
Tomatsuppe

Ingredienser pr. pers:
0,25 stk. løk
0,5 ss olje eller smør
0,5 båt hvitløk
1 ss tomatpuré
100 gr. hakkede tomater
2 dl vann
0,5 stk. laurbærblad
0,5 ss sukker
0,5 buljongterning
frisk eller tørket basilikum.
Bruk krutonger, ristede gresskar kjerner, kesam og egg er passende tilbehør.
Fres løk og hvitløk i oljen.
Tilsett tomatpuré, og la den surre i 1 minutt.
Tilsett så hakkede tomater, vann, buljong og sukker.
Kok opp, og la det småkoke i 10 minutter.
Kjør suppen med stavmixer, til ønsket konsistens, tilsett basilikm, og smak til med pepper.
Potet & purreløksuppe
2 kg potet
1 hvitløk
4 stk. purre
2 dl nøytral olje
7,5 dl fløte erstatning (Rama)
2,5 dl Helmelk
3 liter kyllingkraft eller grønnsaksbuljong
Pepper og salt
saften av 3 stk. sitron

1. Skrell potetene og del dem i terninger.
2. Skjær hvitløk og purreløk i små biter og surr dem i en kasserolle med olje på middels varme i ca. 5 minutter. Ha poteter, fløte, melk og kraft i kjelen og kok til grønnsakene og potetene er møre, ca. 15 minutter.
3. Bruk en stavmikser og kjør til du får en til en glatt og fin suppe. Smak til med salt, pepper og sitronsaft
Forslag til tilbehør:
Sprøstekt skinke fra rester, brødkrutonger, finhakket sprø purreløk, diverse ristede frø (solsikke, sesam)
Søtpotetsuppe
4 kg søtpotet
1 kg potet
8 stk. rød chili
2 dl olivenolje
1 hvitløk
2 ss malt spisskummen
6 l hønsebuljong (utblandet) , evt. grønnsakbuljong
7,5 dl matyoghurt

Forslag til tilbehør:
søtpotet biter, sprøstekt skinke, friske urter

Grønn Ertesuppe
10 gule løk
10 fedd hvitløk
10 stk potet
1 dl olivenolje
10 L utblandet grønnsaksbuljong
7 kg frosne erter
1 L boks lett crème fraîche
Smak til med salt & pepper
Varm Gazpacho
1 kg gul paprika i grove biter
1 kg rød paprika i grove biter
2 kg agurk i grove biter
2 stk grovhakket hvitløk
600 g. grovhakket løk
2 dl nøytral olje til steking
3 kg hakkede hermetiske tomater
4 l grønnsakkraft
7,5 ss nøytral olje til steiking
1. Skjær opp alle grønnsakene til suppen. Spar eventuelt litt agurk for å pynte suppen ved servering.
2. Fres grønnsaker i en gryte med olje til de er blanke og så vidt møre. Hell på hakket tomat og vann, og la det småkoke i 10 minutter.
3. Trekk kjelen av platen og bruk en stavmikser eller foodprosessor og kjør til en jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper.
Sellerisuppe

600 g løk
1 stk hvitløk
3 kg selleristang
2 dl olivenolje
1 liter kremfløte eller millac
6 liter grønnsaksbuljong
salt og pepper
1.Hakk løken og hvitløken. Stek løken blank i en kjele. Knus hvitløken og la det steke i 30 sekunder til. Ha i vann og buljong.
2.Hakk selleristengene i biter. Ha dem i kjelen. Ha i fløte og kok til sellerien er mør.
3.Når det er kokt, spar på noen selleribiter og kjør resten glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Rør inn fersk, hakket timian.

August 2023 fikk vi flere oppskrifter på suppe. Takk til Arild Haugen for mange nye oppskrifter, og de var mengdebergnet for våre kjøkken.
Rare
Kombinasjoner

Selleri-Eple-SteinsoppSuppe
2 stk medium store kepaløk
1 stk sellerirot ca 1 kg
-Kuttes grovt og bakes gyldne i ovn.
1-2 jalapenopepper- finhakkes
3 fedd hvitløk- finhakkes
2 store el 3 små Granny Smith- skrelles og ternes¨.
10-15 gram tørket steinsopp
2,5- 3 liter god grønnsakskraft.
-Sauter hvitløk og jalapenos i kjele, tilsett eple, tørket steinsopp, bakt løk og selleri. Ha
over kraft og kok i ca 10 min. Kjøres glatt på stavmixer, smakes til med salt, pepper og
friskpresset sitronsaft.
Rotfruktsuppe
Kristin Gautvik
4 fedd hvitløk
Zest av ½ appelsin
2 kepaløk
5store gulrøtter
2 persillerøtter
½ sellerirot
-Grovkuttes og bakes i ovn til alt er mørt og
har lett gylden farge.
Freses i kjele sammen med:
1 ts malt kardemomme
1 ts korianderfrø
-Tilsett:
½ liter appelsinjuice
2,5 liter godgrønnsakskraft
-Kok opp og kjør glatt med stavmixer, smak til med salt og pepper og spe evt med mer kraft om suppen er for tykk.

Polkabetesuppe
Polkabeter
Eple
Rødløk
Grønnsakskraft
Salvie
Stekte mandler
Salt og pepper
Stekt bete og pastinakk
Creme Fraiche
Dill, Vårløk, Paprika
1.Svisse beter og epler. Salvie.
2.Grønnsakskraft, Salt og Pepper.


Sopp
1 løk
2 Chili
3 typer sopp
Koriander timian
Sitronsaft
Balsamicoeddik.
Stek sopp, løk og Chili.
Ha i urter, tilsett kraft.
Smak med Eddik, sitron, salt og pepper.
Tomatisert
jordskokksuppe
med eple
Tomatisert
jordskokksuppe
med eple
Red-Curry-Thai
Av Kristin Gautvik
3 fedd hvitløk
1 - 2 røde chili
Ingefær, 1 bit på størrelse med en tommel
1 stor kepaløk
1 stk sitrongress, knuses
3 ss red curry paste
2 blad kaffirlime
3 ss fish sauce (kuttes ut om suppen skal være vegetarisk eller vegansk)
8 dl kokosmelk
3 liter grønnsakskraft
½ dl friskpresset limesaft
5 store kokefaste poteter, ternes og sprøstekes i panne
4 vårløk
3 «never» vasket bladspinat
Hvitløk, løk, chili og ingefær finhakkes og sauteres i solsikkeolje, tilsett curry paste og surr med. Tilsett sitrongress, kaffirlime, kokosmelk, kraft og fish sauce og la koke i min 15 min. Smakes evt. til med salt og mer limesaft.
Rett før servering vend inn vårløk i skiver, spinat og pannestekt potet.


Sopp
L1 løk
2 Chilli
3 typer sopp
Koriander timian
Sitronsaft
Balsamicoeddik.
Stek sopp, løk og chili.
Ha i urter, tilsett kraft.
Smak med eddik, sitron, salt og pepper.


Spicy
Gulrotsuppe
Av Line Johansen

Gulrot
Løk
Tomatpuré
Chili paste
Creme Fraiche
Hvitløk
Spisskummen
Sitronsaft
Kraft
Yoghurt nat.
Koriander
Fersk Chili
Røde linser
Riv gulrot og fres den i en kjele sammen med hakket løk.
Tilsett chili, tomatpuré, samt hvitløk.
Tilsett Grønnsakskraft og linser.
Kok opp. Ha i smaks-tilsetningene. Smakes til.
Kjør i blender, evt stavmixer.


Daal som suppe
4-4 fedd hvitløk
1 rød chii
Tommelstor bit ingefær
1 stor kepaløk
3ss Garam masala
1 ss gurkemeie
4 dl tørkede røde linser
½ liter hakket tomat
½ liter kokosmelk
2,5 liter god grønnsakskraft
Frisk presset limesaft
Løk, hvitløk, chili og ingefær finhakkes og sauteres i olje med krydder og de tørre linsene. Ha over tomat og kokosmelk og la syde litt før kraften tilsettes. Kokes i min. 15 minutt, kjøres på stavmikser, smakes til med salt, pepper og limesaft.
Løk
Hvitløk
Chili
Papadoms
Vårløk

Curry Paste
Kokosmelk
Sitrongress
Grønnsakskraft
Gulrot
thaisuppe
Av Kim Rune Ekerhovd
Hot kyllingsuppe

600 g løk
1 hvitløk
0,8 kg grønt eple
2 dl nøytral olje
1 dl karri, 2 ss gurkemeie, 1 dl chilipulver
3 kg hakkede tomater
4,5 liter hønsebuljong
1,5 liter fløte erstatning, og/ eller kokosmelk.
1,5 kg ferdigstekt kyllingkjøtt
200 g gulrot
100 g vårløk
Forslag til tilbehør:
Cashewnøtter, vårløk i skiver, brød-krutonger, chiliolje.

Tex mex suppe
600 g løk
400 g paprika
2 stk hvitløk
2 dl nøytral olje
3 kg kjøttdeig
300 g taco krydder
7,5 l vann
3 kg hermetiske tomatbønner
400 gr maiskorn
750 g frisk spinat, Koriander
1. Finkutt løk og paprika.
2. Varm en kjele med olje og fres kjøttet raskt (ikke nødvendig om du bruker rester av tilberedt kjøtt). Tilsett løk, paprika og hvitløk og fres videre et par minutter.
3. Dryss over tacokrydder og hell i vann. Kok opp, senk varmen og la suppen småkoke noen minutter.
4. Tilsett tomatbønner og maiskorn og kok videre til alt er gjennomvarmt. Smak til med litt salt og kvernet pepper.

Supper med Kjøtt & fisk
Kjøttsuppe
3,5 kg benfritt lammekjøtt, eller kokekjøtt av storfe
7,5 l kjøttkraft
2,5 stk. purre i biter
600 g løk i biter
1 kg gulrot i terninger
1 kg sellerirot i terninger
1 kg kålrot i terninger
1 kg persillerot i terninger
2 kg potet i terninger
Salt & Pepper
1.Kok opp buljong og rør inn crème fraîche og soyasaus. Gi det et nytt oppkok.
2.Rens sopp og skjær den i biter. Hakk løk og hvitløk og stek i smør sammen med soppen. Krydre med salt og pepper.
3.Vend inn timian like før servering. Suppen skummes lett med stavmikser like før servering og helles over soppen (du kan servere suppen uten at den er skummet også).

Kremet fiskesuppe
5 l fiskebuljong (utblandet)
1 kg gulrot i biter
15 dl melk
3 dl hvetemel
1500 g laks
1500 g torskefilet eller annen hvit fisk
7,5 dl frosne erter
7,5 dl kremfløte

Forslag til tilbehør:
Fiskebiter, erter, chiliolje, dillolje
Smak til suppen

Nudelsuppe med kylling
3 kg kjøttdeig av kylling eller rester av annet kyllingkjøtt
2 dl nøytral olje
1 kg paprika i biter
1 kg sopp i skiver
1 bunt vårløk i skiver
1 kg nudler
7,5 l vann
375 g frisk spinat
Forslag til tilbehør:
Brød-krutonger, urteolje, sprøstekt sjampinjong
1.Stek kjøttdeig i en vidbunnet kjele med olje. Tilsett paprika og sopp og fres videre i 2-3 minutter.
2.Ha i vårløk, nudler, krydder og vann. La det koke i 2-3 minutter.
Rød Fiskesuppe

4,5 kg skinn og beinfri torskefilet
600 g løk
1 hvitløk
1 kg rød paprika
100 g frisk ingefær
500 g fennikel
2 dl olivenolje
15 stk. hel stjerneanis
3 kg hermetiske tomater
200 g tomatpuré
6 liter fiskekraft
kajennepepper
salt
kvernet pepper
Smak til suppen
Forslag til tilbehør:
Fisk i biter, frisk koriander, hvitløks-krutonger

syrnede
krafter
Fermentert rugblanding, rotgrønnsaker, potet, bacon, løk, hvitløk, rømme og kraft fra svin.
Rør sammen 200 g fin rugmel med 2 L kokt vann, kjøles til 35 grader, ha i et par laurbærblad, 6 frø allehånde, 5 fedd hvitløk og 1 ss salt uten jod. La den stå på benken i 5 dager. Røres hver andre dag.
Settes på kjøl i en uke, fortsett med å blande hver 2. dag.
Fres grønnsaker. Tilsett kraft og potet. Kokes mørt.
Ha i rugblanding, kok videre i ca 30 min.
Til slutt, ha i stekt bacon og løk.
Smak til med rømme, salt/pepper.
For at rømmen ikke skal sprekke, pisk rømmen sammen med noe av suppen i en skål, før du heller det tilbake i kjelen.
Serveres med hardkokt egg

slik lager du surdeigstarter

I Polen og deler av Belarus brukes det tradisjonelt rug for å lage żur; en variant laget med hvetemel, er kjent i Polen som barszcz biały ("hvit barszcz").
Fermentert havregryn er en vanlig ingrediens i Hviterussland og i noen regioner i Polen. Fermenterte hvete- eller surdeigssupper finnes også i andre vestslaviske retter, spesielt i det slovakiske (kyslovka), Schlesiske (Sauermehlsuppe) og tsjekkiske (kyselo) kjøkken.
ZUREK
Adam Goluch
Fermentert rugblanding, rotgrønnsaker, potet, bacon, løk, hvitløk, rømme og kraft fra svin.
Rør sammen 200 g fin rugmel med 2 L kokt vann, kjøles til 35 grader, ha i et par laurbærblad, 6 frø allehånde, 5 fedd hvitløk og 1 ss salt uten jod. La den stå på benken i 5 dager. Røres hver andre dag.
Settes på kjøl i en uke, fortsett med å blande hver 2. dag.

Borsch
En klassisk borsj / borsch / barszcz
kan enten være en suppe eller – hvis du gjør den litt mektigere, til en
hovedrett. Det finnes mange hundre ulike oppskrifter. Husk at du gjerne kan lage den med restekjøtt. Og at den har godt av et lite stikk av noe syrlig i tillegg til det salte og søte.

Rødbetgaspacho Asiatisk
Laget av Matteo
6 Cherry Tomater
4 Klassiske Tomater
½ Ingefær fersk
½ Agurk
3 Ts hvitløkspuré
½ Chili Rød
Håndfull Koriander
2 Syltede Rødbeter
Håndfull Dill
1 Stor skje Rømme
Smak til med Lime, salt, pepper, olivenolje
Alt kjøres i en blender
godt tilbehør
Av Kristin Gautvik
Jeg liker å ta igjen smaker fra suppen, i ei rotfruktsuppe med appelsin, lager jeg feks brødcrumble med appelsinskall, og pannesteker sellerirot med hvitløk og koriander. Dette blir enda bedre med litt pisket rømme tilsatt appelsinsirup, og ristet grovkvernet pepper.
Har jeg laget en soppsuppe blir det ikke feil med syltede grønnsaker, sprøstekt østerssopp, urte-/sitrusolje, brødchips av gammelt brød, kanskje krydret med kantarell-salt.
Har jeg laget potet-purreløksuppe, passer det kjempegodt med ristede gresskarkjerner, parmesancrumble, en frisk sitronrømme og kanskje har vi litt poteter til overs fra gårsdagens servering.
Med et slikt utvalg av tilbehør blir suppa til et festmåltid hvor gjestene selv kan velge det som frister og komponere sine egne smaksopp-levelser.


sprø strø
Fritert gulrot
Appelsin crumble
Gresskarkjerner garam masala
Saltrista frø-mix
Mandler med røkt paprika
Tomat crumble
Fritert hvitløk
Tørket purreløk
myk strø
Padron pepper
Olivensalat
Chili
Syltet grønnsaks-mix
Pepper
Ristet sopp
urter
Dill
Oregano
Persille
Estragon
Salvie
Gressløk
Sitrongress
Kjørvel
Thai basilikum
Basilikum
Timian
Mynte
Rosmarin
Koriander
Sauser
Gressløk-/vårløkrømme
Aioli
Chili creme fraiche
Kjørvel-mayo
Mynte-persille olje
Kokosyoghurt med lime
og thai basilikum



